Princípy HACCP
HACCP je systematický prístup k identifikácii, hodnoteniu a kontrole nebezpečenstiev bezpečnosti potravín založený na nasledujúcich siedmich princípoch:
Zásada 1
Vykonajte analýzu nebezpečenstva.
Zásada 2
Určite kritické kontrolné body (CCP).
Zásada 3
Stanovte kritické limity.
Zásada 4
Stanovte postupy monitorovania.
Zásada 5
Stanovte nápravné opatrenia.
Zásada 6
Stanovte postupy overovania.
Zásada 7
Zaviesť postupy vedenia záznamov a dokumentácie.
Nevyhnutné programy
Výroba bezpečných potravinových produktov vyžaduje, aby bol systém HACCP postavený na pevnom základe programov nevyhnutných predpoklad.
Vypracovanie plánu
Formát plánov HACCP sa bude líšiť. V mnohých prípadoch budú plány špecifické pre produkt a proces. Niektoré plány môžu využívať jednotkový operačný prístup.