Princípy HACCP

HACCP je systematický prístup k identifikácii, hodnoteniu a kontrole nebezpečenstiev bezpečnosti potravín založený na nasledujúcich siedmich princípoch:

haccp

Zásada 1

Vykonajte analýzu nebezpečenstva.

Zásada 2

Určite kritické kontrolné body (CCP).

Zásada 3

Stanovte kritické limity.

Zásada 4

Stanovte postupy monitorovania.

Zásada 5

Stanovte nápravné opatrenia.

Zásada 6

Stanovte postupy overovania.

Zásada 7

Zaviesť postupy vedenia záznamov a dokumentácie.

Nevyhnutné programy

Výroba bezpečných potravinových produktov vyžaduje, aby bol systém HACCP postavený na pevnom základe programov nevyhnutných predpoklad.

Vypracovanie plánu

Formát plánov HACCP sa bude líšiť. V mnohých prípadoch budú plány špecifické pre produkt a proces. Niektoré plány môžu využívať jednotkový operačný prístup.